Wiosna to cudowny czas. Wokół nas pojawia się soczysta zieleń i…. wiosenne jadalne „chwasty”. Rosną wszędzie: na polach, w przydomowych ogródkach, na łąkach i w lesie. Nikt specjalnie o nie dba, a one są niezwykłe dzięki swoim właściwościom leczniczym i kulinarnym. Okazuje się, że jest całkiem liczna grupa roślin, które można używać do celów konsumpcyjnych, bo podobno ok. jednego tysiąca gatunków, rosnących w Polsce i sąsiednich krajach. Nasi przodkowie z tej bogatej listy, jak się okazuje używali w kuchni zaledwie ok. 150 gatunków. Przyznajmy to szczerze, że jedzenie dzikich roślin wynikało głównie z powodów nieurodzaju, głodu na przednówku, ale też z tradycji oraz powszechnej dostępności.
Dzisiaj już wiemy, że takie dzikie „warzywa” mają przewagę nad roślinami uprawnymi, z uwagi na powszechną dostępność, brak w ich składzie pozostałości pestycydów oraz lepszy i bogatszy skład substancji odżywczych. Co prawda niektóre rośliny zielne tj.: czosnek niedźwiedzi, szczaw zwyczajny, szczawik zajęczy, komosa biała – lebioda, gwiazdnica pospolita, babka zwyczajna, pokrzywa zwyczajna czy podagrycznik pospolity znalazły już swoich koneserów, ale dużo trudniej jest przekonać ludzi, by powszechnie korzystali z tej ekologicznej spiżarni.
Na warsztatach będziemy: poznawać właściwości i walory smakowe ok. 10 roślin jadalnych, dziko rosnących, kosztować napoje z liści i kwiatów różnych roślin przygotowane różną techniką, a także przygotowywać samodzielnie proste potrawy, rozkoszować się smakiem „dzikich warzyw.
Niejako dopełnieniem warsztatów będzie wycieczka terenowa mająca na celu poszukiwanie jadalnych roślin.
A więc drodzy potencjalni Uczestnicy do dzieła.
Po tych warsztatach z pewnością sami będziecie eksperymentować z dzikimi roślinami.
Termin: 13 kwietnia 2024 , godz. 9:00 -12:00
Miejsce : siedziba Parku Krajobrazowego “Góra św. Anny” , ul. Leśnicka 10
Uwaga: Warsztaty tylko dla osób dorosłych !
Zapisujcie się, bo ilość miejsc jest ograniczona, a uzyskana wiedza i wykonane przez Was proste potrawy darmowe.
Zgłoszenia przyjmujemy mailowo : b.wielgosik@zopk.pl oraz telefonicznie 77 461 50 74
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem wydarzenia dostępnym TUTAJ