Park Krajobrazowy „Góra Św. Anny” nazywany jest też Krainą kwitnącej czereśni. W pewnym sensie czereśnia stała się symbolem naszego Parku, ponieważ są w nim piękne, stare aleje i sady czereśniowe.
Co prawda kwitnienie czereśni miało miejsce na tydzień przed Wielkanocą i jak zwykle przyciągnęło tłumy chcących podziwiać ten przyrodniczy spektakl. Drugim taką porą podziwiania czereśni a szczególnie jej walorów smakowych i zdrowotnych jest czerwiec i początek lipca. To czas zbiorów czereśni w Krainie kwitnącej czereśni. Nie zobaczycie już sterczących drabin przy drzewach na alejach czereśniowych, które kojarzyły się z czereśniowymi dożynkami, ale drzewa z ogromną ilością owoców, w tym roku, owszem.
O biologii, właściwościach zdrowotnych i odżywczych uczestnicy dowiedzieli się na warsztatach i podczas spaceru wśród owocujących czereśni w nowo założonym sadzie i po alei.
Na warsztatach mieliśmy bardzo zróżnicowaną grupę wiekową, która okazała się być niezwykle sympatyczna. Dzięki temu udało nam się stworzyć prawie rodzinną atmosferę; zwłaszcza podczas wycieczki czereśniowej integracja między pokoleniowa była niesamowita. Zarówno dorośli jak i dzieci świetnie radziły sobie z manualnymi pracami: malowania toreb i odlewów gipsowych.
Taki warsztat nie mógłby się odbyć bez głównej bohaterki, czyli owoców czereśni. Z nich przygotowano: kompot czereśniowy wzbogacony przyprawami orientalnymi, ciasto czereśniowe, bezy z frużeliną – oczywiście czereśniową .Uczestnicy mogli także spróbować kilku odmian czereśni pochodzących z annogórskich sadów.