W sobotę 22 kwietnia 2023 r. w siedzibie Parku Krajobrazowego “Góra Św. Anny” odbyły się wiosenne warsztaty edukacyjno – kulinarne pn. „Zapomniane smaki dzikich drzew”.
Termin tego wydarzenia był nieprzypadkowy, ponieważ w tym dniu obchodzony jest na świecie Dzień Ziemi. Zazwyczaj z tej okazji organizuje się różnego rodzaje pikniki i akcje mające na celu uświadomić nam ludziom jak ważna jest nasza planeta i jak należy o nią dbać i żyć w zgodzie z naturą.
My postanowiliśmy pokazać naszą planetę – żywicielkę, która „karmi” nas ludzi – czasami drzewami. Chcieliśmy zwrócić uwagę jak te największe organizmy żywe na naszej planecie są ważne i ile im zawdzięczamy. Wydaje się, że nie dla wszystkich dzikie drzewa jako jadalne gatunki są oczywiste.
Wiosna to cudowny czas, kiedy mamy do czynienia z eksplozją nowych dla nas całkowicie zapomnianych, czy nieznanych smaków dzikich drzew. To czas by poznać możliwości pozyskiwania pączków, pędów, kwiatów , liści, a potem także owoców, a nawet kory. Uczestnicy poznali większość krajowych gatunków rosnących dziko oraz nabyli wiedzę co i w jaki sposób można pozyskiwać, by nie zaszkodzić drzewom i przygotować pyszne: soki, nalewki, dżemy, konfitury, sosy itp.
Na warsztatach uczestnicy mogli poznać smaki przetworów i produktów wytworzonych z części drzew. Jedliśmy chleb żołędziowo-orkiszowy, ciasto drzewne” ( poza jajkami wszystkie produkty pochodziły z drzew), przygotowaliśmy potrawy tj.: smażone płatki magnoliowe w cieście naleśnikowym, smażone kwiatostany klonu pospolitego, sałatkę lipowo-klonową. Piliśmy kawę żołędziową, herbatę z igliwia sosny z pomarańczą i suszonymi jabłkami, herbatki z oksydowanych kwiatów forsycji, lilaka, dzikiej jabłoni i liści orzecha włoskiego. a także oskołę. Kosztowaliśmy placuszków kasztanowo- marchwiowe z konfiturami z owoców drzew oraz placków z gotowanych ziemniaków z ketchupem z głogu i ogórkami kiszonymi z liśćmi dębu i wiśni.
Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć z naszych warsztatów i zapraszamy na kolejne edycje !