Już czas na to, by nadać pokrzywie należne miejsce wśród roślin użytkowych!
Roślina ta to nie tylko parzący chwast! Jest prawdziwym prezentem od natury, i nie tylko dla ludzi.
Od zarania dziejów ludzkości była używana w medycynie ludowej, w leczeniu szerokiego spektrum chorób. Wraz z rozwojem nauki stała się obiektem wielu badań naukowych, które potwierdziły właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz jej przydatność w żywieniu ludzi i zwierząt
Z pokrzywy można przygotować rozmaite potrawy, syropy, soki i napary, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm: pomagają leczyć m.in. choroby reumatyczne, dolegliwości żołądkowe i gastryczne.
Mają też doskonały wpływ na naszą urodę – poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
Pokrzywa jest także doskonałym sprzymierzeńcem działkowca – spryskiwanie lub podlewanie warzyw i kwiatów specyfikami z pokrzyw sprawia, że uprawiane rośliny są zdrowe, a tym samym wzrasta ich odporność na choroby i ataki szkodników.
Pokrzywa jest także „domem” i „stołówką” dla wielu zwierząt.
O jej właściwościach: zdrowotnych, odżywczych, przyjaznych glebie i siedliskowych dowiecie na warsztatach
Zapraszamy do Parku Krajobrazowego „ Góra Św. Anny”, siedziba PK GSA Leśnicka 10
Termin warsztatów: 26 kwietnia 2025 r, godz. 10.00 (sobota)
Warsztaty dla osób dorosłych.
Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy:
tel. 77 461 50 74 lub mailowo na adres: b.wielgosik@zopk.pl
Co będzie:
- prezentacja o pokrzywie
- zrobimy proste potrawy z pokrzywy
- przygotujemy napoje na bazie pokrzywy
- otrzymacie przepisy na produkty z pokrzywy do jedzenia, do nawożenia i oprysku roślin
Zapraszamy !