Jak co roku, na wiosnę i jesień mamy dla Was ofertę spędzenia wolnego czasu na warsztatach z roślin jadalnych.
W edycji wiosennej, która odbyła się 26 kwietnia br. rośliną, która zasługiwała na osobne jej uhonorowanie była pokrzywa zwyczajna.
Choć nie zachwyca swoją urodą, dodatkowo parzy, to jej szerokie właściwości sprawiają, że jest królową wśród naszej flory. W przypadku tej rośliny przysłowie „Nie wszystko złoto, co się świeci” sprawdza się idealnie, bo nie wszystko, co wygląda powierzchownie atrakcyjnie, jest cenne.
Warsztat składający się z części merytorycznej i praktycznej, skierowany do osób dorosłych przygotowała i poprowadziła Beata Wielgosik – kierownik Parku Krajobrazowego „Góra Św. Anny”.
Uczestnicy ( 100 % frekwencja – brawo!!!) zapoznali się z pochodzeniem i nazwami gatunków pokrzyw występujących w Polsce, z wierzeniami ludzi w różnych czasach i kulturach pod kątem magii i wierzeń.
Poznali skład chemiczny masy zielonej i suszu pokrzywy oraz jej właściwości pokarmowe dla ludzi i zwierząt domowych. Po poznaniu związków chemicznych i pierwiastków, które budują pokrzywę już nikogo nie dziwiły fakty używania jej w medycynie ludowej, w leczeniu szerokiego spektrum chorób.
Z pokrzywy można przygotować rozmaite potrawy, syropy, soki i napary, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm: pomagają leczyć m.in. choroby reumatyczne, dolegliwości żołądkowe i gastryczne.
Takie preparaty, dzięki uprzejmości miejscowej zielarni zostały przedstawione uczestnikom.
Poznali oni potwierdzone badaniami naukowymi właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz siedliskowe dla dzikich zwierząt – jest „domem” i „stołówką” dla ok. 120 zwierząt.
Uczestnicy otrzymali przepisy na miksturę, nazywaną powszechnie gnojówką, która wzmacnia rośliny powodując ich odporność na ataki chorób grzybowych oraz odstrasza niepożądane w uprawach owady.
Dowiedzieli się również o właściwościach włókienniczych pokrzywy, poznali proces rzemieślniczego pozyskiwania włókien tej rośliny i wykonania tkaniny.
Druga część to przygotowanie przez uczestników w 3-osobowych zespołach losowo wybranych potraw, które zawierały w swoim składzie pokrzywę. Wcześniej prowadząca przygotowała różne napoje na bazie syropu pokrzywowego, chleb z pokrzywą, smarowidło pokrzywowo-koperkowe i ciasto z pokrzywą.
Ostatnim etapem było wspólne biesiadowanie przy „pokrzywowym stole” i degustacja przygotowanych przez uczestników potraw.
Wszyscy uczestnicy otrzymali także „przepiśnik”.
48