Zapraszamy na warsztaty botaniczno-kulinarne „Coś pysznego z chwastu polnego”
Rośliny zielne i kwiaty są w naszej kulturze głęboko zakorzenione. Od wieków były cenione ze względu na właściwości lecznicze a nawet magiczne. Wiele z nich było wykorzystywanych powszechnie w kuchni. Niestety nasza wiedza na temat jadalnych roślin dziko rosnących została w większości zapomniana. Jeszcze nasze babcie korzystały w swojej kuchni z lebiody, bluszczyka kurdybanka, szczawiu a nawet pokrzywy. Na szczęście „moda” na gotowanie z użyciem roślin dziko rosnących powraca, a potrawy z pospolitych „chwastów” mogą śmiało rywalizować na naszych stołach z egzotycznymi daniami.
Największe obawy w zbieraniu i przyrządzaniu potraw z dzikich roślin związane są z brakiem wiedzy odnośnie tego, które z nich nadają się do spożycia i czy aby nie są trujące. Boimy się zatruć źle oznaczoną rośliną. Tymczasem wiele rodzajów zielska, które zachwaszcza nasze ogródki i działki dobrze znamy i potrafimy świetnie rozpoznać. Bezpieczeństwo ich jedzenia zależy niemal wyłącznie od miejsca zbioru – czy nie jest ono zatrute środkami chemicznymi.
Dla wszystkich odważnych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w przyrządzaniu potraw z roślin powszechnie zwanych „chwastami”, nauczyć się rozpoznawać kilka z nich i poznać ich niecodzienne zastosowania zorganizowaliśmy warsztaty botaniczno-kulinarne. W czasie ich trwania pod okiem eksperta od botaniki użytkowej z Uniwersytetu Opolskiego – Pana doktora Grzegorza Kłysa będzie można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy na temat roślin jadalnych dziko rosnących i trochę je „oswoić”.
Zapraszamy wszystkich chętnych do zapisania się na warsztaty, które odbędą się 24 czerwca 2023 r. o godz.10.00 w siedzibie Stobrawskiego Parku Krajobrazowego w Ładzy, ul. Reymonta 3
Zapisów dokonujemy mailowo lub telefonicznie.
Mailowo: z.cieslak@zopk.pl (proszę podać imię nazwisko zapisywanej osoby oraz wiek w przypadku dzieci i telefon do kontaktu).
Telefonicznie pod numerem 77 469 35 50 wew.23 (kontakt Żaneta Cieślak)